Награда “Никола Милошевић” за најбољу књигу из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, коју традиционално додељује Радио Београд 2 припала је Зоји Бојић, за студију “Антички историографи уметности и калистрат о скулптури”. Издавачи ове књиге су Завод за уџбенике и Досије студио.

У обраћању жирију и публици, приликом свечане доделе награде 9. фебруара 2018. у Каменој сали Радио Београда, Бојић је, између осталог, истакла:

– Изузетно је драгоцено што се ова награда додељује књизи која показује до које мере су античка уметност и антички историографи уметности релевантни за наше боље разумевање историје уметности, као и нама савременог уметничког стваралаштва.

Nagrada “Nikola Milošević” dodeljena Zoji Bojić

Зоја Бојић је ауторка 12 научних монографија и већег броја научних радова. Дугогодишњи  предавач више предмета из области историје уметности на Универзитету Новог Јужног Велса у Сиднеју, у Аустралији (од 2005), и на Аустралијском националном универзитету у Канбери (од 2008 до 2012). Од 1989. до 1993. била је предавач на Универзитету у Њу Делхију, у Индији.

У најужем избору за Награду “Никола Милошевић” биле су и књиге “Књижевност и коментари” Слободана Владушића (Службени гласник) и “Белешке о Кишу и философији” (Бернар) Илије Марића.

У жирију  за доделу награде били су: проф. др Ива Драшкић Вићановићпроф. др Мило Ломпар и проф. др Драган Проле, (председник).

Досадашњи добитници ове награде, коју Радио Београд 2 додељује од 2002. су: Милан Брдар, Милош Арсенијевић, Миле Савић, Часлав Д. Копривица, Слободан Грубачић, Радоман Кордић, Предраг Крстић, Мило Ломпар, Драган Стојановић, Драган Проле, Данило Баста, Слободан Жуњић, Јасмина Ахметагић, Александра Манчић и Јелена Пилиповић.

Информатика је и ове године за добитника награде обезбедила пригодан поклон – лаптоп.

Nagrada “Nikola Milošević” dodeljena Zoji Bojić