Nagrada “Nikola Milošević” za najbolju knjigu iz oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, koju tradicionalno dodeljuje Radio Beograd 2 pripala je Zoji Bojić, za studiju “Antički istoriografi umetnosti i kalistrat o skulpturi”. Izdavači ove knjige su Zavod za udžbenike i Dosije studio.

U obraćanju žiriju i publici, prilikom svečane dodele nagrade 9. februara 2018. u Kamenoj sali Radio Beograda, Bojić je, između ostalog, istakla:

– Izuzetno je dragoceno što se ova nagrada dodeljuje knjizi koja pokazuje do koje mere su antička umetnost i antički istoriografi umetnosti relevantni za naše bolje razumevanje istorije umetnosti, kao i nama savremenog umetničkog stvaralaštva.

Nagrada “Nikola Milošević” dodeljena Zoji Bojić

Zoja Bojić je autorka 12 naučnih monografija i većeg broja naučnih radova. Dugogodišnji  predavač više predmeta iz oblasti istorije umetnosti na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Sidneju, u Australiji (od 2005), i na Australijskom nacionalnom univerzitetu u Kanberi (od 2008 do 2012). Od 1989. do 1993. bila je predavač na Univerzitetu u Nju Delhiju, u Indiji.

U najužem izboru za Nagradu “Nikola Milošević” bile su i knjige “Književnost i komentari” Slobodana Vladušića (Službeni glasnik) “Beleške o Kišu i filosofiji” (Bernar) Ilije Marića.

U žiriju  za dodelu nagrade bili su: prof. dr Iva Draškić Vićanovićprof. dr Milo Lompar prof. dr Dragan Prole, (predsednik).

Dosadašnji dobitnici ove nagrade, koju Radio Beograd 2 dodeljuje od 2002. su: Milan Brdar, Miloš Arsenijević, Mile Savić, Časlav D. Koprivica, Slobodan Grubačić, Radoman Kordić, Predrag Krstić, Milo Lompar, Dragan Stojanović, Dragan Prole, Danilo Basta, Slobodan Žunjić, Jasmina Ahmetagić, Aleksandra Mančić i Jelena Pilipović.

Informatika je i ove godine za dobitnika nagrade obezbedila prigodan poklon – laptop.

Nagrada “Nikola Milošević” dodeljena Zoji Bojić