Preduzeće Informatika ima dugu tradiciju (od 1976. godine) u oblasti informatičkog inženjeringa na teritoriji cele Srbije i regiona. U svom dosadašnjem poslovanju, Informatika je sarađivala sa nekoliko stotina preduzeća različitih delatnosti iz zemlje i regiona. Široka lepeza proizvoda i usluga je ono što omogućava Informatici da ponudi rešenja za potrebe različitih tipova organizacija. Od informacija neophodnih menadžerima, do upravljanja i nadzora industrijskih procesa.

Informatika se bavi razvojem poslovnih aplikacija, edukacijom,  poslovnim konsaltingom, razvojem, implementacijom i održavanjem IT i poslovnih rešenja. Informatikini proizvodi i rešenja su sastavni deo:

 • digitalne industrije koja zahteva sve veću automatizaciju manuelnih procesa, ostvarujući time značajne uštede u poslovanju
 • poslovnih infrastruktura mnogobrojnih kompanija
 • sve intenzivnijih procesa digitalizacije gradova i opština

Informatika integriše brojne segmente računarske industrije:

 • Integrisani poslovno-proizvodni informacioni sistemi
 • Sistemski softver
 • Industrijski računari i automatizacija procesa
 • Usluge Cloud-a
 • Poslovne aplikacije
 • Obuka kadrova
 • Računarska oprema
 • Računarske komunikacije i mreže
 • Podrška, servis i održavanje sistema

Glavna prednost Informatike su njeni zaposleni koje odlikuju kreativnost, stručnost i posvećenost. Naši stručnjaci pomažu privredi i državnim organima da uz pomoć informacionih tehnologija ostvare svoje ciljeve, postanu konkurentniji i uspešniji. Naši zaposleni upoznati su sa trendovima u različitim industrijama koje prenose u poslovno okruženje klijenta.

Stručna podrška Informatike može doprineti modernizaciji vašeg poslovanja. Tu smo da vam pomognemo da se prilagodite promenama, zadržite postojeće i privučete nove klijente. Kvalitet rada merimo zadovoljstvom naših klijenata.

Tradicija duga 46 godina

2018
Microsoft partner godine
Microsoft partner godine

Informatika a.d. – Microsoft partner godine 2018 za Srbiju

Dell EMC partner godine
Dell EMC partner godine

Informatika a.d. – Dell EMC Partner za Srbiju za 2018. godinu

2015
Informatika isporučuje sistem za nadzor javnih finansija Republike Srbije
sistem za nadzor javnih finansija Republike Srbije

2015-2016. godine – Isporučen sistem za nadzor javnih finansija Republike Srbije, isporučen sistem objedinjene naplate za grad Beograd

2013
2013. godina – Informatika je proglašena Microsoft partnerom godine
Microsoft partner godine
2011
Zasluženo priznanje Informatici a.d.
Zasluženo priznanje Informatici ad

Informatika ad dobila je, u okviru tradicionalnog izbora privrednika i kompanija koji organizuje Klub privrednih novinara Srbije, priznanje „Kompanija koja je obeležila deceniju“ i „Zlatnik cara Dušana“. Svečanom uručenju priznanja u Narodnom pozorištu u Beogradu, za 25 nagrađenih preduzeća i pojedinaca, prisustvovali su brojni ugledni gosti kao što su patrijarh srpski Irinej, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, akademik Dobrica Ćosić

2009
Značajan objekat industrijskog nasleđa
Magacin banke Nikole Boškovića

Magacin banke Nikole Boškovića: Zahvaljujući novom vlasniku, preduzeću Informatika, koji je prepoznao vrednosti starog industrijskog zdanja, nekadašnji magacin uspešno je adaptiran u poslovni prostor („24. časa“, str. 5, 18. maj 2009.) Zgradu Informatike ad u Jevrejskoj 32 u Beogradu, kao „značajan objekat industrijskog nasleđa“, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 12. maja evidentirao je „kao dobro koje uživa prethodnu

2004
Informatika napravila paket za vizuelizaciju i nadzor procesa InfoScada
InfoScada-2004

2004. godine – napravljen paket za vizuelizaciju i nadzor procesa InfoScada. Informatika dobija pohvalu za industrijski računar MicroBlue u sklopu akcije “Najbolje robne marke Srbije”, kao i na Sajmu elektronike u Novom Sadu i Sajmu MERAX u Moskvi; u najvećoj fabrici guma za motorna vozila u Evropi, počinje da radi Informatikina specijalna mašina za merenje debljine gumiranog platna.

2002
Informatika izlazi na tržište s novim proizvodom, programabilnim kontrolerom microInfo
programabilni kontroler microInfo

Informatika izlazi na tržište s novim proizvodom, programabilnim kontrolerom microInfo, baziranom na najsavremenijoj tehnologiji i predviđenom za rad u agresivnom industrijskom okruženju. Informatika i Microsoft postaju partneri.

2001
2001. godine – Informatika i kompanija Dell postaju partneri
Informatika Dell partner
1990
Informatika širi gamu svojih proizvoda novom generacijom domacćih programabilnih kontrolera
programabilni kontroler IplcDesign

Informatika širi gamu svojih proizvoda novom generacijom domacćih programabilnih kontrolera – serijom INFO 10; paket za razvoj programa za programabilne kontrolere IplcDesign.

1988
Informatika je razvila integralni sistem plaćanja (ISP)
zgrada sdk

Ovaj proizvod je omogućavao bankama i preduzećima da se povežu sa svojim filijalama SDK. Tako je ostvaren prvi elektronski platni promet; Pored integralnog sistema plaćanja, Informatika je razvila VOICE – sistem za telefonski upit o stanju na računu nekog pravnog lica koji se vodi u filijali SDK.

1986
1986. – ostvareno partnerstvo sa Unisys-om koje i danas traje
Informatika Unisys partner
1979
Sedamdesete – sklopljeno je partnerstvo sa čuvenom američkom IT kompanijom Burroughs; uvedeni su računarski sistemi B1000 u filijale SDK Jugoslavije
U SDK uvedeni računarski sistemi B1000
1976
1. aprila 1976. godine – Osnovana je Informatika a.d.
stara foto jevrejska 32