Da li možete da zamislite klasične diskove koji rade 1.000 puta brže i koji su 1.000 puta postojaniji od aktuelnih a pri tom imaju i deset puta gušći zapis? Donedavno to zaista niste mogli ni da zamislite (osim u SF filmovima), ali blistavi umovi koji se bave izučavanjem i unapređivanjem tehnologija rešili su da nezamislivo pretvore u javu (tj. u stvarnost, ne u programski jezik).

Američka kompanija Intel rešila je, a o tome se pričalo mesecima unazad, da napravi malo je reći novi tehnološki proboj, da ne kažemo revoluciju, sa novom generacijom superbrzih diskova, upravo takvih – 1.000 puta bržih i postojanijih od onih koji sada preovlađuju na tržištu.

Stižu 1.000 puta brži diskovi

Ovi diskovi razvijani su na bazi 3D XPoint* tehnologije, ne preterano poznate i zaljubljenicima u IC tehnologije, a kamoli tzv. “običnom” svetu.

Prema rečima Brajan Krzanića, Intelovog izvršnog direktora, novi diskovi, koji su razvijani u saradnji sa kompanijomMicron (jednim od vodećih proizvođača vrhunskih memorijskih modula), trebalo bi da se pojave na tržištu uskoro, do kraja 2016. godine, a tržišno ime (brend) još uvek nije poznato.

Krzanić je takođe istakao da bi ova tehnologija mogla da ima široku primenu u klaud aplikacijama, od “machine learning”-a do “big data”.

Da li će ova tehnološka novost zaista i dovesti do revolucije u IT svetu, saznaćemo vrlo brzo jer kraj godine nije daleko.

Stižu 1.000 puta brži diskovi

Izvor: www.digitaltrends.com

(*)  https://www.micron.com/products/advanced-solutions/3d-xpoint-technology