Svečana dodela nagrade “Nikola Milošević“ dobitnici Jeleni Pilipović

Жири Радио Београда 2 одлучио је да награду „Никола Милошевић” за 2016. годину, за најбољу књигу у области филозофије, естетике и теорије књижевности и уметности добије Јелена Пилиповић за дело “Ка лепоти – Еротолошко читање Сапфине поезије”, у издању “Академске књиге”. Према пропозицијама конкурса, завршна седница жирија одржана је у радијском студију, а цео ток заседања директно је преносио Радио Београд 2.

Свечано уручење награде одржано је 9. фебруара 2017. у Радио Београду, а овом догађају су присуствовале бројне званице, новинари и личности из јавног живота.
У образложењу жирија, који је радио у саставу професор др Мило Ломпар, академик Слободан Грубачић и професор др Драган Проле (председник), између осталог речено је да “књига Јелене Пилиповић себи поставља изузетно тежак задатак да установи место фрагмената славне античке песникиње Сапфо у цивилизацијском хоризонту људске душевности. Изванредним стилом ауторка истражује водеће мотиве старогрчке песникиње (смрт, идејни крајолик, сан) и показује сродности и разлике схватања човека између епа и лирике. Сачувани опус чувене грчке песникиње такође је приказан посредством мотива идеализације и дивинизације, који повезују Сапфо и Његошеву Ноћ скупља вијека, док, када је реч о антици, ауторка анализира развој феномена ероса од Хомерове терминологије па до Платона.”
На свечаној додели награде говорили су Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда 2, проф. др Драган Проле, председник жирија, проф. др Јован ДелићБора Бабић, у име издавача, као и добитинца Јелена Пилиповић, која је осим новчане награде, од Информатике а. д. као дародавца добила на поклон лаптоп.

Svečana dodela nagrade “Nikola Milošević“ dobitnici Jeleni Pilipović

Svečana dodela nagrade “Nikola Milošević“ dobitnici Jeleni Pilipović

Фотографије Анђелко Васиљевић

О добитници

Јелена Пилиповић предаје на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду, на коме је стекла звање магистра и доктора наука. Постдокторско истраживање на Институту за антропологију и историју античких светова у Паризу управо је закључила радом „Трансфигурације ероса – многоликост феномена љубави у Сапфиној поезији”. Објавила је монографије “Орфејев век” (2005.) и “Лоцус Аморис”. Добитница је истраживачке награде града Париза.

Svečana dodela nagrade “Nikola Milošević“ dobitnici Jeleni Pilipović

Најужи избор

У најужем избору за овогодишњу награду „Никола Милошевић” биле су још књига Небојше Грубора “Кант и заснивање модерне естетике”, у издању “Драслар партнера”, као и књига и Владимира Милисављевића “Када су људи ницали из земље”, коју је објавила издавачка кућа “Федон”.

Сви лауреати

Досадашњи добитници ове награде, коју Радио Београд 2 додељује од 2002. су: Милан Брдар, Милош Арсенијевић, Миле Савић, Часлав Д. Копривица, Слободан Грубачић, Радоман Кордић, Предраг Крстић, Мило Ломпар, Драган Стојановић, Драган Проле, Данило Баста, Слободан Жуњић, Јасмина Ахметагић и Александра Манчић.