Svečana dodela nagrade “Nikola Milošević“ dobitnici Jeleni Pilipović

Žiri Radio Beograda 2 odlučio je da nagradu „Nikola Milošević” za 2016. godinu, za najbolju knjigu u oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti dobije Jelena Pilipović za delo “Ka lepoti – Erotološko čitanje Sapfine poezije”, u izdanju “Akademske knjige”. Prema propozicijama konkursa, završna sednica žirija održana je u radijskom studiju, a ceo tok zasedanja direktno je prenosio Radio Beograd 2.

Svečano uručenje nagrade održano je 9. februara 2017. u Radio Beogradu, a ovom događaju su prisustvovale brojne zvanice, novinari i ličnosti iz javnog života.
U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu profesor dr Milo Lompar, akademik Slobodan Grubačić i profesor dr Dragan Prole (predsednik), između ostalog rečeno je da “knjiga Jelene Pilipović sebi postavlja izuzetno težak zadatak da ustanovi mesto fragmenata slavne antičke pesnikinje Sapfo u civilizacijskom horizontu ljudske duševnosti. Izvanrednim stilom autorka istražuje vodeće motive starogrčke pesnikinje (smrt, idejni krajolik, san) i pokazuje srodnosti i razlike shvatanja čoveka između epa i lirike. Sačuvani opus čuvene grčke pesnikinje takođe je prikazan posredstvom motiva idealizacije i divinizacije, koji povezuju Sapfo i Njegoševu Noć skuplja vijeka, dok, kada je reč o antici, autorka analizira razvoj fenomena erosa od Homerove terminologije pa do Platona.”
Na svečanoj dodeli nagrade govorili su Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, prof. dr Dragan Prole, predsednik žirija, prof. dr Jovan DelićBora Babić, u ime izdavača, kao i dobitinca Jelena Pilipović, koja je osim novčane nagrade, od Informatike a. d. kao darodavca dobila na poklon laptop.

Svečana dodela nagrade “Nikola Milošević“ dobitnici Jeleni Pilipović

Svečana dodela nagrade “Nikola Milošević“ dobitnici Jeleni Pilipović

Fotografije Anđelko Vasiljević

O dobitnici

Jelena Pilipović predaje na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na kome je stekla zvanje magistra i doktora nauka. Postdoktorsko istraživanje na Institutu za antropologiju i istoriju antičkih svetova u Parizu upravo je zaključila radom „Transfiguracije erosa – mnogolikost fenomena ljubavi u Sapfinoj poeziji”. Objavila je monografije “Orfejev vek” (2005.) i “Locus Amoris”. Dobitnica je istraživačke nagrade grada Pariza.

Svečana dodela nagrade “Nikola Milošević“ dobitnici Jeleni Pilipović

Najuži izbor

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu „Nikola Milošević” bile su još knjiga Nebojše Grubora “Kant i zasnivanje moderne estetike”, u izdanju “Draslar partnera”, kao i knjiga i Vladimira Milisavljevića “Kada su ljudi nicali iz zemlje”, koju je objavila izdavačka kuća “Fedon”.

Svi laureati

Dosadašnji dobitnici ove nagrade, koju Radio Beograd 2 dodeljuje od 2002. su: Milan Brdar, Miloš Arsenijević, Mile Savić, Časlav D. Koprivica, Slobodan Grubačić, Radoman Kordić, Predrag Krstić, Milo Lompar, Dragan Stojanović, Dragan Prole, Danilo Basta, Slobodan Žunjić, Jasmina Ahmetagić i Aleksandra Mančić.