Skup simboličnog naziva „Vojvođanski klaud” u organizaciji „Informatike” a. d, održan je 23. septembra 2016. u poslovnom centru NIS u Novom Sadu. U radu skupa učestvovali su i predstavnici kancelarije „Microsoft”-a u Srbiji.
Ovaj skup priređen je kako bi se privrednici i predstavnici lokalnih samouprava iz Vojvodine upoznali sa modernim poslovnim rešenjima koja obuhvataju veću kontrolu nad finansijama, pojednostavljenim procesima proizvodnje i nabavki kao i poboljšanju produktivnosti i smanjenjem troškova.
Učesnici skupa bili su u prilici da u direktnom susretu sa stručnjacima iz „Microsoft”‘-a i “Informatike” razmene iskustva, postavaljaju pitanja i dobiju korisne savete. Posebna pažnja bila je posvećena cloud tehnologiji, odnosno „računarstvu u oblaku”, gde „Microsoft” ima razvijenu platformu Azure. Naročito interesantna bila je prezentacija poslovnih softvera iz grupe Microsof Dynamics – CRM i Nav – koji pokrivaju sve segmente poslovanja: marketing i vođenje brige o kupcima, ali i knjigovodstvo, finansije, prodaju, nabavku, logistiku, proizvodnju, itd.

Vojvođanski klaud

Teme skupa bile su:

  • Podignite zaštitu vašeg poslovanja na viši nivo – EMS – Marko Miličević (“Informatika”)
  • Primena Azure platforme u razvoju IoT rešenja – Slavoljub Bulut (“Informatika”)
  • Koordinacija poslovnih procesa i povećanje produktivnosti – Dynamics CRM online – Nenad Šljivić (“Microsoft”)
  • Dynamics Nav – prikaz osnovnih funkcionalnosti i 10 ključnih prednosti – Nenad Šljivić (“Microsoft”).

Uvodnu reč dao je moderator skupa Dejan Knežević (“Informatika”), koji je ukratko predstavio ciljeve ovih predavanja: „Upravo ove tehnologije mogu da pomognu preduzećima iz Srbije da postanu konkurentnija u tržišnoj utakmici sa kompanijama iz razvijenih zemalja.”

„Zaštita podataka može da spreči milionske gubitke za kompaniju, u isto vreme zaštita podataka, aplikacija i uređaja ne bi trebalo da otežava rad”, rekao je, između ostalog, Marko Miličević, stručnjak iz “Informatike” zadužen za implementaciju cloud rešenja kod klijenata.

Saradnik “Informatike”, Slavoljub Bulut svoje predavanje o temi Internet of Things (IoT) održao je putem Skype-a, uključivši se direktno iz Štutgarta: „S obzirom na to da je poljoprivreda velika razvojna šansa Srbije, važno je istražiti mogućnosti primene ovog koncepta u poljoprivrednoj proizvodnji, što nije više u domenu naučne fantastike, već svakoga dana sve više postaje realnost.”

„Svetski trendovi pokazuju da se kvalitet poslovanja direktno oslanja na upotrebu novih tehnologija u cilju povećavanja produktivnosti, smanjenja troškova kompanija i povećanja efikasnosti radne snage. Uvođenje softvera poput poslovnih rešenja je optimalna investicija, apsolutno neophodna za opstanak kompanije i njeno strateško pozicioniranje na tržištu. Predviđa se da će u bliskoj budućnosti oko 75% radno sposobnog stanovništva biti iz tzv. milenijumske generacije, što garantuje visok upliv novih tehnologija u sve sfere života ondosno, funkcionisanja kompanija. U bliskoj budućnost ‘Microsoft’ očekuje da će se aplikacije isključivo distribuirati kroz cloud kao i servise koji su bazirani na cloud tehnologijama. “Microsoft” je u poslednjih par godina mnogo investirao u svoj cloud (Azure), kao i u nova poslovna rešenja, kao što je Dynamics 365, kompletno poslovno rešenje u cloud-u za srednja i velika preduzeća” rekao je Nenad Šljivić, konsultant za poslovna rešenja u „Microsoft”-u.

Vojvođanski klaud

Vojvođanski klaud

Vojvođanski klaud

Vojvođanski klaud

Vojvođanski klaud