U okviru projekta “The Great Hacka” preko 70 studenata prirodnih nauka je tokom vikenda učestvovalo u hakatonu u prostorijama Tech talk hub-a kompanije Informatika a.d. koja je bila i generalni sponzor događaja. Studenti sa Elektrotehničkog, Matematičkog i Računarskog fakulteta mahom sa završne godine su se takmičili u programiranju, a cilj je bio predvideti koncentraciju alergena u vazduhu.

Ovaj projekat je organizovala Asocijacija studenata ETF-a , a cilj projekta je razvoj ličnih veština pojedinaca, kao i sticanje iskustva u radu u timovima i mašinskom učenju, a algoritam omogućava mašinama da uče iz iskustva, primera i podataka koji su joj dati.

Kako bi dali tačan odgovor na ovaj aktuelni problem, budući inženjeri su se podelili u 10 timova i krenuli u potragu putem svojih računara. Proces je trajao od subote u podne do nedelje u podne, a ustaljena je praksa širom sveta da ovakvi procesi traju 24 sata ili više. Studenti su imali za šta da se bore: prva tri mesta su takmilarima donele vredne nagrade.

Ova kompanija je organizovala žiri i komisiju kako bi odredila uspehe pažljivo odabranih učesnika, a njima su se obratili generalni direktor Vladan Branković i Vladimir Banić, direktor za inovacije, koji su učesnicima poželeli dobrodošlicu u prostorije Informatike i predstavili im projekte i perspektivu ove kompanije u budućnosti.

Pobedu je odneo tim „Verona“ sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, drugo mesto je osvojio Goran Vinčić sa Računarskog fakulteta, a bronza je otišla timu „OS Fakultativno“ sa Elektrotehničkog fakulteta.

Banić je, nakon neprospavane noći bio prezadovoljan učinkom: „Mislim da smo na pravi način podržali i organizovali prvi dvadesetčetvoročasovni hakaton čija je tema bila „machine learning“, a ovo je istovremeno bilo i premijerno otvaranje Tech Talk Hub-a kompanije Informatika. Važnije od toga je da smo imali prilike da se bolje upoznamo sa inovativnim i kreativnim mladim ljudima sa kojima ćemo, nadamo se, tek sarađivati u budućnosti. Bilo je zaista zadivljujuće kako su svi učesnici jedni druge podržavali i kako su sa osmehom i aplauzom, čak i zagrljajima pozdravili pobedničke timove. Sada je vreme za kratak odmor, a onda naravno, počinjemo da razmišljamo o sledećem hakatonu!“