У оквиру пројекта “The Great Hacka” преко 70 студената природних наука је током викенда учествовало у хакатону у просторијама Tech talk hub-a компаније Информатика а.д. која је била и генерални спонзор догађаја. Студенти са Електротехничког, Математичког и Рачунарског факултета махом са завршне године су се такмичили у програмирању, а циљ је био предвидети концентрацију алергена у ваздуху.

Овај пројекат је организовала Асоцијација студената ЕТФ-а , а циљ пројекта је развој личних вештина појединаца, као и стицање искуства у раду у тимовима и машинском учењу, а алгоритам омогућава машинaма да уче из искуства, примера и података који су јој дати.

Како би дали тачан одговор на овај актуелни проблем, будући инжењери су се поделили у 10 тимова и кренули у потрагу путем својих рачунара. Процес је трајао од суботе у подне до недеље у подне, а устаљена је пракса широм света да овакви процеси трају 24 сата или више. Студенти су имали за шта да се боре: прва три места су такмиларима донеле вредне награде.

Ова компанија је организовала жири и комисију како би одредила успехе пажљиво одабраних учесника, а њима су се обратили генерални директор Владан Бранковић и Владимир Банић, директор за иновације, који су учесницима пожелели добродошлицу у просторије Информатике и представили им пројекте и перспективу ове компаније у будућности.

Победу је однео тим „Верона“ са Математичког факултета Универзитета у Београду, друго место је освојио Горан Винчић са Рачунарског факултета, а бронза је отишла тиму „ОС Факултативно“ са Електротехничког факултета.

Банић је, након непроспаване ноћи био презадовољан учинком: „Мислим да смо на прави начин подржали и организовали први двадесетчетворочасовни хакатон чија је тема била „machine learning“, а ово је истовремено било и премијерно отварање Tech Talk Hub-a компаније Информатика. Важније од тога је да смо имали прилике да се боље упознамо са иновативним и креативним младим људима са којима ћемо, надамо се, тек сарађивати у будућности. Било је заиста задивљујуће како су сви учесници једни друге подржавали и како су са осмехом и аплаузом, чак и загрљајима поздравили победничке тимове. Сада је време за кратак одмор, а онда наравно, почињемо да размишљамо о следећем хакатону!“