peti međunarodni konkurs karikature BEO Zoo vrt

Postavka izložbe karikatura u Beogradskom zoološkom vrtu Foto: Naša mesta

U organizaciji portala Animal cartoon, Beogradskog zoološkog vrta i Informatike a.d. Beograd danas u Beo zoo vrtu dodeljene su nagrade Petog međunarodnog konkursa karikatura na temu „majmun“.

peti međunarodni konkurs karikature BEO Zoo vrt

Prvonagrađena karikatura Foto: Naša mesta

Tim povodom, tradicionalno, kod skulpture majmuna Samija i malog amfiteatra, održana je manifestacija dodele nagrada i otvaranje izložbe karikatura najboljih svetskih i naših umetnika prispelih za Peti međunarodni konkurs Animal cartoon na temu “Majmun”.

Žiri je dodelio tri novčane nagrade i 14 diploma. Prvu nagradu u vrednosti od 500 evra dobio je Sava Babić iz Srbije, drugu nagradu u vrednosti od 400 evra dobio je Mojtaba Heidaranah AH iz Irana, treću nagradu u vrednosti od 300 evra dobio je Dopru Aksinte iz Rumunije.

Sava Babić nagrađeni karikaturisa (L), Srboljub Aleksić direktor Beo Zoo Vrta (S) i Špiro Radulović karikaturista i predsednik žirija (D) na dodeli nagrada Foto: Naša mesta

Diplome su dodeljene karikaturistima iz Indije, Poljske, Turske, Kine, Irana, Španije, Belgije, Bugarske indonezije, Češke i Srbije.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 1979 karikatura od 668 karikaturista iz 72 zemlje sa svih kontinenata. Za izložbu na 12 panoa i katalog odabrano je 120 karikatura, koje je izabrao međunarodni žiri u sastavu: Špiro Radulović, karikaturista, predsednik žirija iz Srbije, Marko De Anđelis, karikaturista iz Italije, Žu Čeng, karikaturista iz Kine, Masud Šojai Tabatabai, karikaturista iz Irana, Tošo Borković, karikaturista iz Srbije, Lazo Sredanović Dikan, karikaturista iz Crne Gore, Jovo Škomac, karikaturista iz Srbije, Marija Soldatović, menadžer iz Srbije i Milomir Đukanović, pisac iz Srbije.