Биста филозофа и писца, полемичара и академика Николе Милошевића, рад вајарке Дринке Радовановић, откривена је на Филолошком факултету у оквиру свечаности којом је ова установа обележила свој дан.

Никола Милошевић је предавао теорију књижевности, античке поетике, савремене књижевне теорије. Његова предавања била су нека врста јавне трибине на којој су се могле чути ствари које другде нису.
„Сви смо били фасцинирани његовом реториком и говорничким способностима, свака реченица могла је одмах у штампу. Био је импозантан као фигура, сталожен и миран, без гестова или јефтиних духовитости. Једноставно, читав ефекат произилазио је из онога што је говорио, а не из онога како је говорио“, нагласио је професор Јован Попов са катедре за општу књижевност и теорију књижевност.

Откривајући бисту чувеног професора у холу Филолошког факултета проф. др Мило Ломпар је рекао да је још Хана Арент говорила да се у време кризе, када копни поверење у институције, пред нама, као светлост у магли, појављују истакнути појединци. Они су последње уточиште смисла. Један од тих појединаца који је у другој половини 20. века обележио смену светлости и таме у нашим животима био је Никола Милошевић.

„Овим гестом он заправо добија оно што никад није очекивао за себе а нештедимице је даривао – спомен и памћење“, нагласио је Ломпар.

Захваливши се донаторима, предузећу „Информатика ад“ ,  уручивши захвалницу генералном директору Славољубу Качаревићу,  и Задужбини Милош Црњански, професор Ломпар подсетио је да је Никола Милошевић, поред тога што је 27 година био на челу Задужбине, био и неко ко је обележио повратак Милоша Црњанског у српску књижевност.