Са жаљењем обавештавамо да је 25. јула 2021, у својој 84. години, преминула г-ђа Мирјана Марић, славна југословенска модна креаторка и супруга оснивача и првог директора „Информатике“, др Милојка Марића.

Mirjana Maric

Опраштамо се од ње са великом тугом и осећајем губитка, јер је од смрти свог супруга, па до краја свог живота била духовна и морална потпора „Информатике“, што нам је изузетно значило, давало подстрек и снагу да одржимо предузеће и његово угледно име дуги низ година.

Њен однос према фирми био је снажан импулс у настојању да следимо висок систем вредности који је Милојко Марић успоставио, и у стручном и у пословном погледу.

Мирјана Марић позната је по томе што је увела високу моду у Југославију и својим моделима очарала свет.

У историју моде и модних креатора земље ушла је на велика врата, радећи креације за прву даму Југославије Јованку Броз и њене гошће, супруге шефова земаља који су код нас боравили – почев од припадница данског и белгијског двора, супруге либијског председника Гадафија и многобројних државника који су 70-тих и 80-тих година прошлог века долазили у Београд и за које је организовала посебне ревије.

Њене креације носиле су представнице дипломатског кора и „другарице“ високих званичника земље, али са посебном задовољством и многе Југословенке, за које су представљале и знак престижа.

Организовала је више од седамдесет модних ревија широм света. Њенa модна Три М и модели од коже добили су бројна домаћа и светска признања. Посебно признање за креаторски рад добила је 1975. и 1976. године када ју је Пјер Карден позвао у Француску, организујући модне ревије са њеним моделима.

Красили су је изузетна машта, креативност, елеганција и женственост модела високе моде и прет-а-порте де лукс колекција препознатљивог стила – који је деловао као њен лични потпис.

Рођена је 22. маја 1938. године у Крављу, поред Ниша. Од 1948. године је са породицом живела у Београду. Дипломирала је 1960. године на Академији за примењену уметност, одсек текстила, а затим је и магистрирала текстил и савремени костим на Уметничкој школи у Манчестеру.

Године 1968. добила је статус слободног уметника и запослила се у „Југоекспорту“, убедивши руководство фирме да мора да покрене производњу прет-а-порте де лукс модела, који се од високе моде разликују само у броју произведених комада, а квалитет материјала остаје врхунски. Ко год је долазио у државне посете, позиван је у „Југоекспорт“ и почашћен ревијом, што је дизало рејтинг и „Југоекспорту“ и Југославији. Била је креатор једног вида „меке моћи“ тадашње Југославије и заштитни знак те чувене фирме – у време  потпуно несхватљиво и нестварно за садашње прилике.

Користила је ресурсе из целе Југославије и развила изузетну и квалитетну производњу тамо где се нико није надао, те је са њом и „Југоекспортом“ цветала текстилна индустрија широм Југославије, јер су се њене креације добро продавале без обзира на то што су биле врло скупе.

Неколико година касније почела је да ради у радионици за високу моду. Била је и остала синоним за квалитетну моду у СФРЈ, чији су дизајнерски комади рађени у ограниченим серијама од 100 до 150 комада.

Њен брак са др Милојком Марићем, оснивачем Службе друштвеног књиговодства бивше Југославије (СДК) и „Информатике“ а.д, био је спој две изузетно талентоване, интелигенте и успешне личности, сваке у свом домену – она у области моде, он у информатичкој делатности.

У време кад је Мирјана Марић магистрирала у Манчестеру, у њему је њен супруг Милојко одбранио докторат из електротехнике. Срећа је што нису прихватили понуду да тамо остану већ су се вратили у земљу, јер може ли се замислити мода Југославије без Мирјане Марић, као и СДК без доприноса и учешћа Милојка Марића.

Захвални смо г-ђи Мирјани Марић на пажњи и искреној подршци коју је од смрти свог супруга 1992. године до краја свог живота пружала „Информатици“.

Са поштовањем ћемо се сећати те изузетне жене која, живећи последњих 35 година на релацији Србија-Америка, никад није заборавила пословно „чедо“ свог супруга, делећи своју мудрост и бринући и о људима и о пословању.

За стаменост, истрајност и подршку коју је „Информатици“ увек пружала
– вечно хвала госпођи Мирјани Марић!

За Информатику ад
Мирјана Врбић

Мирјана-Марић-интервју.pdf