Sa žaljenjem obaveštavamo da je 25. jula 2021, u svojoj 84. godini, preminula g-đa Mirjana Marić, slavna jugoslovenska modna kreatorka i supruga osnivača i prvog direktora „Informatike“, dr Milojka Marića.

Mirjana Maric

Opraštamo se od nje sa velikom tugom i osećajem gubitka, jer je od smrti svog supruga, pa do kraja svog života bila duhovna i moralna potpora „Informatike“, što nam je izuzetno značilo, davalo podstrek i snagu da održimo preduzeće i njegovo ugledno ime dugi niz godina.

Njen odnos prema firmi bio je snažan impuls u nastojanju da sledimo visok sistem vrednosti koji je Milojko Marić uspostavio, i u stručnom i u poslovnom pogledu.

Mirjana Marić poznata je po tome što je uvela visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet.

U istoriju mode i modnih kreatora zemlje ušla je na velika vrata, radeći kreacije za prvu damu Jugoslavije Jovanku Broz i njene gošće, supruge šefova zemalja koji su kod nas boravili – počev od pripadnica danskog i belgijskog dvora, supruge libijskog predsednika Gadafija i mnogobrojnih državnika koji su 70-tih i 80-tih godina prošlog veka dolazili u Beograd i za koje je organizovala posebne revije.

Njene kreacije nosile su predstavnice diplomatskog kora i „drugarice“ visokih zvaničnika zemlje, ali sa posebnom zadovoljstvom i mnoge Jugoslovenke, za koje su predstavljale i znak prestiža.

Organizovala je više od sedamdeset modnih revija širom sveta. Njena modna Tri M i modeli od kože dobili su brojna domaća i svetska priznanja. Posebno priznanje za kreatorski rad dobila je 1975. i 1976. godine kada ju je Pjer Karden pozvao u Francusku, organizujući modne revije sa njenim modelima.

Krasili su je izuzetna mašta, kreativnost, elegancija i ženstvenost modela visoke mode i pret-a-porte de luks kolekcija prepoznatljivog stila – koji je delovao kao njen lični potpis.

Rođena je 22. maja 1938. godine u Kravlju, pored Niša. Od 1948. godine je sa porodicom živela u Beogradu. Diplomirala je 1960. godine na Akademiji za primenjenu umetnost, odsek tekstila, a zatim je i magistrirala tekstil i savremeni kostim na Umetničkoj školi u Mančesteru.

Godine 1968. dobila je status slobodnog umetnika i zaposlila se u „Jugoeksportu“, ubedivši rukovodstvo firme da mora da pokrene proizvodnju pret-a-porte de luks modela, koji se od visoke mode razlikuju samo u broju proizvedenih komada, a kvalitet materijala ostaje vrhunski. Ko god je dolazio u državne posete, pozivan je u „Jugoeksport“ i počašćen revijom, što je dizalo rejting i „Jugoeksportu“ i Jugoslaviji. Bila je kreator jednog vida „meke moći“ tadašnje Jugoslavije i zaštitni znak te čuvene firme – u vreme  potpuno neshvatljivo i nestvarno za sadašnje prilike.

Koristila je resurse iz cele Jugoslavije i razvila izuzetnu i kvalitetnu proizvodnju tamo gde se niko nije nadao, te je sa njom i „Jugoeksportom“ cvetala tekstilna industrija širom Jugoslavije, jer su se njene kreacije dobro prodavale bez obzira na to što su bile vrlo skupe.

Nekoliko godina kasnije počela je da radi u radionici za visoku modu. Bila je i ostala sinonim za kvalitetnu modu u SFRJ, čiji su dizajnerski komadi rađeni u ograničenim serijama od 100 do 150 komada.

Njen brak sa dr Milojkom Marićem, osnivačem Službe društvenog knjigovodstva bivše Jugoslavije (SDK) i „Informatike“ a.d, bio je spoj dve izuzetno talentovane, inteligente i uspešne ličnosti, svake u svom domenu – ona u oblasti mode, on u informatičkoj delatnosti.

U vreme kad je Mirjana Marić magistrirala u Mančesteru, u njemu je njen suprug Milojko odbranio doktorat iz elektrotehnike. Sreća je što nisu prihvatili ponudu da tamo ostanu već su se vratili u zemlju, jer može li se zamisliti moda Jugoslavije bez Mirjane Marić, kao i SDK bez doprinosa i učešća Milojka Marića.

Zahvalni smo g-đi Mirjani Marić na pažnji i iskrenoj podršci koju je od smrti svog supruga 1992. godine do kraja svog života pružala „Informatici“.

Sa poštovanjem ćemo se sećati te izuzetne žene koja, živeći poslednjih 35 godina na relaciji Srbija-Amerika, nikad nije zaboravila poslovno „čedo“ svog supruga, deleći svoju mudrost i brinući i o ljudima i o poslovanju.

Za stamenost, istrajnost i podršku koju je „Informatici“ uvek pružala
– večno hvala gospođi Mirjani Marić!

Za Informatiku ad
Mirjana Vrbić

Mirjana-Marić-intervju.pdf