Cloud tehnologije predstavljaju IT resurse (servere, aplikacije, baze podataka itd.) kojima pristupate preko Interneta i koristite ih kao da se nalaze na vašem uređaju (laptopu, tabletu, telefonu), iako se zapravo fizički nalaze u Data centru provajdera (Microsoft, Amazon, Google i drugi).

azure platform services

Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Viber ili Whatsapp, kao i Azure, Office 365, Skype, Gmail su upravo neki od najpopularnijih servisa koje danas mahom svi koristimo za različite privatne ili poslovne potrebe. Sva ova rešenja se baziraju na cloud tehnologijama, jer one omogućavaju korisnicima pristup na bilo kom mestu, u bilo koje vreme i sa bilo kog uređaja. Drugim rečima, štede vreme i novac.

Postoji mnogo poslovnih scenarija koji mogu biti interesantni svakom preduzeću bez obzira na veličinu, a koji definitivno posao čine bržim, ljude čine produktivnijim, a istovremeno smanjuju troškove i skraćuju period povraćaja investicija.

Korišćenje „Infrastrukture kao servisa“ (IaaS), firmama omogućava da koriste virtuelne mašine u cloud okruženju kao da se nalaze u njihovom data centru, da ih usklade sa svojim poslovnim potrebama i da plate samo ono što koriste. Za one koji nemaju adekvatna Backup ili DR (Disaster Recovery) rešenja, cloud predstavlja pravi izbor, bez obzira da li je u pitanju kratkoročno ili dugoročno čuvanje podataka ili zaštita od hakerskih napada. Ukoliko imate tim programera, možete im pružiti pouzdano okruženje za razvoj i testiranje aplikacija, što ne zahteva nikakve prethodne investicije u hardver ili softver, a podizanje razvojnih virtuelnih mašina se može meriti u minutima.

Azure

Microsoft Azure predstavlja cloud platformu za moderno poslovanje preko koje možete koristiti više od 150 različitih cloud servisa. Sa data centrima u 54 regiona i 140 zemalja, Azure ima prisustvo u više globalnih regiona nego bilo koji drugi svetski cloud provajder, pružajući klientima fleksibilnost da svoje aplikacije postave tamo gde će pristup istima biti najbrži.

Bez obzira na to da li poslovne potrebe zahtevaju bazične servise, kao što su podizanje virtuelnih mašina i zakup odgovarajućeg prostora za smeštanje podataka (storage) ili napredne servise kao što su alati za prikupljanje, smeštanje i naprednu analizu velikog broja podataka (Data Factory, Data Lake Analytics, Machine Learning, HD Insight/Hadoop i sl.), Azure platforma vam omogućava da platite samo one servise koje koristite i koliko ih koristite (možete ograničiti korišćenje servisa na određeni period za potrebe projekta ili npr. od 09-17č).

Takođe, postoji mogućnost plaćanja na mesečnom i godišnjem nivou i posebna ponuda tzv. rezervisanih instanci virtuelnih mašina, gde u slučaju zakupa na 12 ili 36 meseci unapred, za određene tipove virtuelnih mašina možete ostvariti uštede od 35 do čak 70% u odnosu na osnovne cene.

Kao Srpski Microsoft Partner godine 2018 čiji klijenti imaju najveću potrošnju Azure servisa u našoj zemlji, Informatika vam nudi usluge savetovanja i podrške u korišćenju Azure Cloud servisa, bez obzira na to da li se u okviru kompanije bavite razvojem softvera, naprednom analitikom podataka, infrastrukturnim rešenjima ili imate sasvim specifične potrebe u okviru određene industrije. Cloud rešenja su primenjena u mnogim industrijskim vertikalama, kao što su energetika, zdravstvo, obrazovanje, finansije, lokalne samouprave i dr., a Informatika vam svojim iskustvom može pružiti podršku da izaberete i primenite upravo one cloud servise koji će najviše odgovarati vašem postojećem okruženju i poslovnim potrebama.

Office 365

Na prvom mestu Office 365 čine dobro poznate Office aplikacije koje se koriste u svakodnevnom poslovanju, ali se sada mogu koristiti i kao cloud servis, što omogućava da uvek koristite najnovije verzije softvera. Uz Office 365 dobijate tzv. „Enterprise“ funkcionalnosti softvera bez obzira na veličinu organizacije, od online sastanaka i deljenja dokumenata do email servisa najviše poslovne klase.

Office 365

U zavisnosti od poslovnih potreba i veličine organizacije, Office 365 paketi za poslovne korisnike se prodaju u više različitih paketa: