Cloud технологије представљају IT ресурсе (сервере, апликације, базе података итд.) којима приступате преко Интернета и користите их као да се налазе на вашем уређају (лаптопу, таблету, телефону), иако се заправо физички налазе у Дата центру провајдера (Microsoft, Amazon, Google и други).

azure platform services

Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Viber или Whatsapp, као и Azure, Office 365, Skype, Gmail су управо неки од најпопуларнијих сервиса које данас махом сви користимо за различите приватне или пословне потребе. Сва ова решења се базирају на cloud технологијама, јер оне омогућавају корисницима приступ на било ком месту, у било које време и са било ког уређаја. Другим речима, штеде време и новац.

Постоји много пословних сценарија који могу бити интересантни сваком предузећу без обзира на величину, а који дефинитивно посао чине бржим, људе чине продуктивнијим, а истовремено смањују трошкове и скраћују период повраћаја инвестиција.

Коришћење „Инфраструктуре као сервиса“ (IaaS), фирмама омогућава да користе виртуелне машине у cloud окружењу као да се налазе у њиховом дата центру, да их ускладе са својим пословним потребама и да плате само оно што користе. За оне који немају адекватна Backup или DR (Disaster Recovery) решења, cloud представља прави избор, без обзира да ли је у питању краткорочно или дугорочно чување података или заштита од хакерских напада. Уколико имате тим програмера, можете им пружити поуздано окружење за развој и тестирање апликација, што не захтева никакве претходне инвестиције у хардвер или софтвер, а подизање развојних виртуелних машина се може мерити у минутима.

Azure

Microsoft Azure представља cloud платформу за модерно пословање преко које можете користити више од 150 различитих cloud сервиса. Са дата центрима у 54 региона и 140 земаља, Azure има присуство у више глобалних региона него било који други светски cloud провајдер, пружајући клиентима флексибилност да своје апликације поставе тамо где ће приступ истима бити најбржи.

Без обзира на то да ли пословне потребе захтевају базичне сервисе, као што су подизање виртуелних машина и закуп одговарајућег простора за смештање података (storage) или напредне сервисе као што су алати за прикупљање, смештање и напредну анализу великог броја података (Data Factory, Data Lake Analytics, Machine Learning, HD Insight/Hadoop и сл.), Azure платформа вам омогућава да платите само оне сервисе које користите и колико их користите (можете ограничити коришћење сервиса на одређени период за потребе пројекта или нпр. од 09-17ч).

Такође, постоји могућност плаћања на месечном и годишњем нивоу и посебна понуда тзв. резервисаних инстанци виртуелних машина, где у случају закупа на 12 или 36 месеци унапред, за одређене типове виртуелних машина можете остварити уштеде од 35 до чак 70% у односу на основне цене.

Као Српски Microsoft Партнер године 2018 чији клијенти имају највећу потрошњу Azure сервиса у нашој земљи, Информатика вам нуди услуге саветовања и подршке у коришћењу Azure Cloud сервиса, без обзира на то да ли се у оквиру компаније бавите развојем софтвера, напредном аналитиком података, инфраструктурним решењима или имате сасвим специфичне потребе у оквиру одређене индустрије. Cloud решења су примењена у многим индустријским вертикалама, као што су енергетика, здравство, образовање, финансије, локалне самоуправе и др., а Информатика вам својим искуством може пружити подршку да изаберете и примените управо оне cloud сервисе који ће највише одговарати вашем постојећем окружењу и пословним потребама.

Office 365

На првом месту Office 365 чине добро познате Office апликације које се користе у свакодневном пословању, али се сада могу користити и као cloud сервис, што омогућава да увек користите најновије верзије софтвера. Уз Office 365 добијате тзв. „Enterprise“ функционалности софтвера без обзира на величину организације, од онлине састанака и дељења докумената до емаил сервиса највише пословне класе.

Office 365

У зависности од пословних потреба и величине организације, Office 365 пакети за пословне кориснике се продају у више различитих пакета: