Јавно предузеће Електропривреда Србије (ЈП ЕПС) је највећа компанија у Србији, која са више од 30 хиљада запослених, 3,5 милиона купаца и више од 95% тржишног удела, представља економску и енергетску окосницу наше земље. Прецизна процена потражње за електричном енергијом је од суштинског значаја за ЈП ЕПС, чије су основне делатности производња, испорука, дистрибуција и трговина електричном енергијом.

Informatika ad i Microsoft Azure Machine Learning with Power Apps and Power BI

Линкови за студију случаја на званичном Мицрософт сајту:

У сарадњи са компанијом Microsoft Србија и Microsoft Консалтинг Сервисима, Информатика а.д. (Microsoft Gold Partner) успешно је реализовала пројекат предикције потрошње електричне енергије за диспечерски центар ЈП ЕПС, који је задужен за одржавање баланса између производње и потрошње, односно продаје и куповине електричне енергије, а у складу са прописима тржишта. Циљ пројекта је био да се изгради што прецизнији модел предикције потрошње електричне енергије коришћењем вештачке интелигенције на Microsoft Azure платформи у интеграцији са најсавременијим Microsoft Office 365 алатима.

Решење за предикцију потрошње омогућило је ЈП ЕПС-у да унапреди свој програм дигиталне трансформације, оптимизује трговину електричном енергијом и убрза процес доношења одлука. Подаци прикупљени од стране ЕПС-а у последњих двадесет година унети у решење засновано на Azure технологији које користи континуално машинско учење, компанији ЕПС је обезбедило да сваки корак у процесу предикције потрошње електричне енергије данас буде једноставнији и бржи. Захваљујући анализи података у реалном времену и аутоматизацији, за прогнозу потрошње сада је потребно само 15 минута уместо два сата, а уштеђено време користи се за побољшање плана трговине.