Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (JP EPS) je najveća kompanija u Srbiji, koja sa više od 30 hiljada zaposlenih, 3,5 miliona kupaca i više od 95% tržišnog udela, predstavlja ekonomsku i energetsku okosnicu naše zemlje. Precizna procena potražnje za električnom energijom je od suštinskog značaja za JP EPS, čije su osnovne delatnosti proizvodnja, isporuka, distribucija i trgovina električnom energijom.

Informatika ad i Microsoft Azure Machine Learning with Power Apps and Power BI

Linkovi za studiju slučaja na zvaničnom Microsoft sajtu:

U saradnji sa kompanijom Microsoft Srbija i Microsoft Konsalting Servisima, Informatika a.d. (Microsoft Gold Partner) uspešno je realizovala projekat predikcije potrošnje električne energije za dispečerski centar JP EPS, koji je zadužen za održavanje balansa između proizvodnje i potrošnje, odnosno prodaje i kupovine električne energije, a u skladu sa propisima tržišta. Cilj projekta je bio da se izgradi što precizniji model predikcije potrošnje električne energije korišćenjem veštačke inteligencije na Microsoft Azure platformi u integraciji sa najsavremenijim Microsoft Office 365 alatima.

Rešenje za predikciju potrošnje omogućilo je JP EPS-u da unapredi svoj program digitalne transformacije, optimizuje trgovinu električnom energijom i ubrza proces donošenja odluka. Podaci prikupljeni od strane EPS-a u poslednjih dvadeset godina uneti u rešenje zasnovano na Azure tehnologiji koje koristi kontinualno mašinsko učenje, kompaniji EPS je obezbedilo da svaki korak u procesu predikcije potrošnje električne energije danas bude jednostavniji i brži. Zahvaljujući analizi podataka u realnom vremenu i automatizaciji, za prognozu potrošnje sada je potrebno samo 15 minuta umesto dva sata, a ušteđeno vreme koristi se za poboljšanje plana trgovine.